4ο Electric & Micro Mobility FORUM

 
Το TEDxAthens, γιορτάζοντας την 11η χρονιά του, τιμά την τέχνη της φωτογραφίας με μια έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στον 4ο όροφο του ΚΠΙΣΝ, και θα παραμείνει ανοικτή καθ’όλη τη διάρκεια του main event.

Φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική και Tattoo art θα εμπλουτίσουν την εμπειρία όλων, όσοι βρεθούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 28 Μαΐου 2022.

Έντεκα φωτογράφοι, με μοναδικές προσεγγίσεις και αισθητική θα εξερευνήσουν το “Σπουδαίο Άγνωστο”, μέσω 11 θεματικών ενοτήτων, και θα το αποτυπώσουν με 11 εντυπωσιακές εικόνες. Η έκθεση “Visualizing the Unknown” στόχο έχει να προκαλέσει τη φαντασία των επισκεπτών και να αμφισβητήσει ακόμη και την ανθρώπινη αντίληψη. Μήπως το Σπουδαίο Άγνωστο αποκτήσει νέες μορφές μέσω της φωτογραφίας, που ποτέ πριν δεν είχε φανταστεί κανείς;

Η πρώτη φωτογραφία στην ιστορία, που επιβιώνει ως σήμερα, τραβήχτηκε το 1826, από τον Nicéphore Niépce και αποτύπωνε τη θέα από ένα παράθυρο. Σήμερα, 196 χρόνια μετά, κάθε λεπτό που περνάει πάνω από 46.000 φωτογραφίες δημοσιεύονται στο Instagram, καθιστώντας τη φωτογραφία απαραίτητο εργαλείο για την αφήγηση και την αποτύπωση του πιο απλού αλλά και του πιο σύνθετου στοιχείου. Στο TEDxAthens, αφουγκραζόμενοι αυτή την ανάγκη, θα μπορείς να γράψεις τη δική σου ιστορία, την οποία θα απαθανατίσεις σε ένα εντυπωσιακό photo booth- που θα βρίσκεται στον 1ο όροφο της Λυρικής Σκηνής του ΚΠΙΣΝ.

Σε συνεργασία με το Blackdog Tattoo Collective, το Tattoo Point του TEDxAthens, θα βρίσκεται στον 5ο όροφο του ΚΠΙΣΝ και, θα δίνει τη δυνατότητα για δημιουργία υπέροχων tattoos, είτε προσωρινών είτε μονίμων.

Στον ίδιο όροφο θα φιλοξενηθεί και ο εικαστικός Ηλίας Παπαηλιάκης. Τον πολυβραβευμένο καλλιτέχνη, που έχει παρουσιάσει δουλειά του σε περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα τον βλέπει το κοινό να δημιουργεί κατά τη διάρκεια του event και να παρατηρεί κάθε στάδιο αυτής της δημιουργική διαδικασίας, από το μηδέν έως και την ολοκλήρωσή της.

Το TEDxAthens σε κάθε διοργάνωση δημιουργεί μοναδικές εμπειρίες και δραστηριότητες που μεταξύ άλλων, στοχεύουν στην ενίσχυση της συμμετοχής της κοινότητας και την ευαισθητοποίησή της σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και ζητήματα.

Η αξία της αειφόρου ανάπτυξης και η βιωσιμότητα τίθενται στο επίκεντρο της εμπειρίας. Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ, η ActionAid θα διαθέσει για την ημέρα του event ένα σύστημα VR, με το οποίο θα ενημερώνει το κοινό σχετικά με την κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας στη Σενεγάλη.

Η φύση αλλά και η υγεία είναι δύο θεματικές ενότητες που είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε. Για τον λόγο αυτό, το TEDxAthens και ο Οργανισμός Χάρισε Ζωή, στο ΚΠΙΣΝ, θα ενημερώνει όλους τους παρευρισκόμενους για την δωρεά μυελού των οστών. Κάθε χρόνο οι άνθρωποι οι οποίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνου του αίματος, όπως είναι λευχαιμία ή τα λεμφώματα, ξεπερνούν τους 250.000 σε ολόκληρο τον κόσμο. Για πολλούς από αυτούς, η μόνη ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν συμβατό εθελοντή δότη. Η δυσκολία και η σπανιότητα, όμως, εύρεσης συμβατού δότη καθιστούν την ενημέρωση, όλο και περισσοτέρων, απαραίτητη. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας των ιστικών τύπων στον ανθρώπινο πληθυσμό, ακόμη και ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι κατά προσέγγιση 30%, ενώ εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1:1.000.000, ή ακόμα χαμηλότερα ανάλογα την σπανιότητα του ιστικού τύπου. ‘Ετσι, στην προσπάθεια του TEDxAthens να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους επισκέπτες του, θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε δειγματοληψία συμβατότητας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο:  https://www.tedxathens.com/tedxathens-2022/

 
Top